Măcinul, colţ de Rai cu Dunăre şi munţi - Oana Racheleanu

Măcinul, colţ de Rai cu Dunăre şi munţi

By vineri, august 20, 2010 35 No tags Permalink

 

Astazi am trecut pe la redactia Avantaje si ce credeti ca mi-au vazut ochisorii? Articolul meu, scumpul meu articol despre Macin e asezat cu grija in paginile revistei Avantaje, editia de septembrie. Revista are un format nou si de aceea ma asteptam ca articolul sa arate altfel. Va mai spun ca puteti gasi revista pe piata cam pe miercuri si va fac un cadou, asa, de ziua mea, care a fost la inceputul lunii: fragmente din articolul cu care ma mandresc de atat amar de vreme. (Va avertizez ca e lung!)

Măcinul, colţ de Rai cu Dunăre şi munţi
Probabil ai auzit de Măcin din cărţile de geografie din gimnaziu. Dar ce altceva mai ştii despre Măcin decât că lângă acest orăşel se află cei mai vechi munţi din România şi printre cei mai bătrâni din Europa? Îţi voi povesti eu de ce trebuie să dai o fuga în judeţul Tulcea.

Prin natură, spre Măcin
Ca să ajungi la Măcin trebuie să treci cu bacul. Din start este palpitant, nu? Poţi alege ruta Brăila – Smârdan – Măcin sau Galaţi – I.C.Brătianu – Garvăn – Jijila – Măcin. Dacă alegi să vii pe la Brăila, de la Smârdan la Măcin vei avea ca tovarăş Bratul Vechi al Dunării care te va încânta cu nuferi înfloriţi, pescari, pasări graţioase şi sălcii unduitoare. Braţul Măcin va curge lin pe lângă drumul tău, iar când şoseaua se va curba brusc, ceea ce se întâmplă des, el va rămâne mereu în dreapta ta, tot timpul cu miros de Deltă.

Traseul pe la I. C. Brătianu îţi rezervă alte surprize. Nici nu vei coborî bine de pe bac, şi în faţa ta se va întinde un lac împânzit de sufăriş, cu apa liniştită, vegheat de un singur deal, uitat de Dumnezeu, Dealul Bugeag. Fotografiază cu ochii, cu sufletul şi cu Cannonul din dotare, şi mergi mai departe. Drumul îşi vede de-ale lui şi te poartă pe lângă cetatea Dinogeţia şi pe lângă ţăranii preocupaţi cu cele lumeşti, printre lanuri de grâu presărate cu maci plăpânzi şi hectare de viţă de vie.

Acum, că ai ajuns in Măcin, urcă la eoliană şi odihneşte-ţi privirea pe Munţii Măcin şi pe bătrâna Dunăre.

Parcul Naţional Munţii Măcinului
E adevărat că plăteşti cinci lei la intrarea in parc, dar aşa îţi cumperi liniştea şi bucuria sufletului şi a ochilor pentru perioada cât vei sta în Munţii Măcinului. Aceştia sunt tocmai buni pentru drumeţii, având mai mult altitudini de dealuri. Dar când vei ajunge pe cel mai înalt vârf, Ţuţuiatu, care are 467 m, poate nu vei simţi că ai cucerit lumea, dar vei vedea că şi la tine în suflet e la fel de linişte ca şi în jur şi vei simţi nevoia să inspiri, cu lăcomie, aerul curat. […]

Plimbări pe Dunăre
Dacă Braţul Măcin te-a adus în siguranţă până la destinaţie, nu înseamnă că iese din peisaj. Rămâne mereu langă Măcin, spre încântarea localnicilor şi a turiştilor. Ţi-a plăcut plimbarea cu bacul mai mult decât orice traseu prin bătrânii munţi? Atunci bucuria ta nu va avea margini când îţi voi spune că te poţi plimba cinci ore cu vaporaşul, până la Peceneaga. Poţi cere escale pentru pescuit sau pentru plajă sau te poţi legana uşor. E la alegerea ta. Ca să te simţi ca în Deltă, sună-l pe Bekir la numarul 0745 183 552.

Zbor cu parapanta
Dacă te-ai căţărat prin munţi şi te-ai legănat pe Dunăre, acum e timpul să zbori. Cu parapanta, desigur!

Zborul cu parapanta este printre preferatele mele. Doar aşa poţi să afli ce simte o pasăre când e în aer. Nu are de ce să-ţi fie frică, deoarece zbori cu un instructor. Tu nu trebuie decât sa alergi atunci când ţi se cere. Inima o va lua la goană odată cu pasul tau grăbit, dar în momentul în care te desprinzi de sol, după ce eliberezi un ţipăt de bucurie, peste tot va fi linişte. Vei pluti uşor, vântul îşi va şuiera pe la urechi şi vei simţi o linişte nepământeasca.

Băieţii de la Aerial Club sunt aşa drăguţi, încât nici nu îţi cer bani pentru zbor. Dacă ţi-am stârnit interesul, dă click pe aerial.ro sau sună-l direct pe instructorul Albert Malaxa la numărul de telefon 0744 764 685 şi spune-i să ia parapanta cu două locuri.

Echitaţie printre munţi
O altă activitate pe care nu trebuie să o ratezi este călăritul. Echitaţie se poate face la Cerna, un sat aflat la 25 kilometri de Măcin. Şi cum în zonă sunt mulţi oameni de treabă, domnul Berca Marian, cel ce te va învăţa să-i spui calului „Dii!”, în loc de „Hai, puiule!”, se oferă să-ţi asigure şi transportul de la şoseaua principală până la padoc. Înainte să ajungi la destinaţie, îţi garantez că nu vei înceta să te miri de frumuseţea Munţilor Măcin şi nu vei putea ignora chemarea pădurilor la tihnă şi răcoare.

După ce primeşti echipamentul necesar şi înveţi să vorbeşti cu aceste animale superbe, poţi pleca, împreuna cu domnul Berca, ghid şi prieten bun al cailor, pe un traseu de 13 kilometri care se parcurge în şase ore. Vei merge la trap prin Munţii Măcinului şi vei alerga călare prin podgoriile de viţă nobilă.

Acolo sus, călare pe Cezar sau pe Mircea, vei simţi că eşti domniţă peste tot ţinutul. Că te mişti graţios iar părul îţi flutură in vânt. Chiar dacă tu ai parul scurt, şi chiar dacă Mircea e cel care se mişca ţanţoş.

La padoc se află patru cai, pe care îi poţi călări, împreună cu prietenii tăi, de luni până duminică, între orele 8 şi 17. Tariful din timpul săptămânii e de 10 lei/oră iar în weekend 15 lei/oră. Pe domnul Berca Marian îl poţi anunţa la numărul de telefon 0746 760 196, cu o zi înainte, că eşti gata de senzaţii noi.

Popasul Angelo
Când te întorci de la Cerna, la 10 km de Măcin, în zona localităţii Greci, te poţi opri să-ţi tragi sufletul la Popasul Angelo. Acesta e un loc umbros şi primitor, unde poţi mânca aproape tot ce-şi doresc papilele tale gustative.

Iată ce te sfătuiesc: să uiţi de poziţia înţepată, cu spatele drept, şi să te afunzi in scaunul de pe terasă. Contemplă lanurile de grâu din faţa popasului şi savurează cele mai bune prăjituri din Dobrogea. Nu te gândi la calorii, ci doar la cât de fericit e stomacul tău.

Iată două numere utile: 0240 575 250 (Popas) şi 0745 766 545 (Vals Sorin)

Degustări de vinuri
Măcinenii te pot învăţa să evaluezi resursele lui Bachus. Se face cam aşa: întâi il suni pe Dan Jalea la numărul de telefon 0744 663 193 şi îl anunţi că vrei să iei parte la o degustare. Ajungi la Alcovin, pe strada Viticultori nr. 2, te preia un degustător profesionist şi te poartă in tainele viticole. Te învaţă cum să plimbi vinul in pahar, cum să-l duci până la baza limbii, unde se află papilele pentru gustul amărui, cum să-i simţi buchetul minunat, apoi ţi se serveşte o bucăţică de brânză ca să uiţi ce gust a avut primul strop de vin, şi o iei de la capăt.

Nu vei pleca până nu vei şti de ce într-o cramă se aşază doua tipuri de pahare pe masă, de ce peste ele tronează un bol superb, ce vin să bei la friptură sau la aperitive, şi ce temperatură trebuie să aibă fiecare. Crezi că nu merge vinul pe căldura de afară? Nici pomeneală! Degustările se desfăşoară la răcoare, într-un cadru rustic, în Crama Dobrogeană sau în Pivniţa lui Terente. Pentru mai multe detalii dă click pe curtearegala.ro.

De-ale somnului şi de-ale gurii
Dacă am reuşit să te conving să dai o fugă până la Măcin, nu rămâne decât să te lămuresc unde dormi şi unde mănanci.

Te poţi caza la Pensiunea Turist, care are două stele şi o capacitate de 25 de locuri. Există camere de două şi de trei persoane, plus un apartament. Preţul este de 50 lei/noapte/persoană iar dacă tu şi prietenii tăi ocupaţi toate locurile, primiţi o reducere de 20%. La cerere, vi se poate găti borş de peşte sau alte mâncăruri tradiţionale. Rezervări poţi face la numărul de telefon 0240 571 763.

Iar foamea ţi-o potoleşti la restaurantele Magnolia sau Coco, iar seara poţi ciocni un pahar cu măcinenii la terasa Cin Cin.

Pentru alte lămuriri, click pe macin.ro sau forum.macin.ro.

Pentru revista Avantaje, Oana Racheleanu.

Citește și:

Fetele de la travelgirls.ro s-au îndrăgostit de Dobrogea de Nord

35 Comments
 • costi
  august 24, 2010

  descrii asa misto macinul si împrejurimile ca imi vine sa las balta munca si sa dau o fuga pina la macin.
  apropo si eu sunt din macin si n-am mai fost acolo de o luna..

 • deargreen
  august 24, 2010

  Ma bucur mult ca ti-a placut. Ar trebui sa facem o reuniune weekendul asta la Macin cu toata lumea care a fost impresionata de articol 😀

 • Adina
  august 24, 2010

  Felicitari! :* Chiar este reusit articolul! Ne aminteste ca trebuie (si avem de ce) sa fim mandri de plaiurile natale 🙂 Ne vedem joi,la cin cin, sa cantam si sa dam cioc, ca intre macineni.:)

 • deargreen
  august 24, 2010

  Multumesc tare mult! Inca as mai fi avut ce sa scriu. Sper sa pot scrie si partea a 2a despre zona noastra superba. Hai Cin Cin! :*

 • gxg
  august 24, 2010

  bine k nu-s ciori:>

 • deargreen
  august 24, 2010

  Unde nu sunt ciori? 😀

 • cristinica:)
  august 24, 2010

  ei, bine ca va duceti voi, repede, la cincin…

 • Marian
  august 24, 2010

  Felicitari pentru articol. L-am adaugat si pe forum, sa se bucure mai multi de el 🙂
  http://forum.macin.ro/macinul-in-presa-f58/avantaje-macinul-colt-de-rai-cu-dunare-si-munti-t1699.html

 • costi
  august 25, 2010

  O.K. dar unde e Cin-Cin?

 • Bodorin Romica
  august 25, 2010

  Inseamna ca nu ai ajuns pana la Traian.. dincolo de Cerna… sa vezi acolo lume uitata de Dumnezeu.. Off de dor imi e de locurile alea.. asa pustii cum sunt acum.. mi am petrecut cateva vacante de vara pe acolo si imi voi aduce aminte toata viata de ele.. Mie si lui Sadoveanu ce ii mai placeau locurile alea..

 • Gavrilita
  august 25, 2010

  Felicitari!Ai lasat o impresie superba cu articolul tau unei familii de macineni „doc”.

 • deargreen
  august 25, 2010

  Merci, Marian!

 • deargreen
  august 25, 2010

  Erau multe de scris despre zona noastra, dar din pacate numarul de pagini e limitat. Dupa cum spuneam in alt comentariu, poate o sa fac o continuare a articolului.

 • deargreen
  august 25, 2010

  Va multumesc mult!

 • deargreen
  august 25, 2010

  Cin cin e de fapt la Bitu. Pe Florilor, vis-a-vis de Renel.

 • Anton-prof bio
  august 26, 2010

  Felicitari ,Oana sunt mandra de tine..la mai multe articole..

 • deargreen
  august 26, 2010

  Va multumesc mult, doamna profesoara! Asa sa fie!

 • mary
  august 27, 2010

  FELICITARI!!!!:)

 • ionut P.
  august 27, 2010

  Foarte frumos Oana, felicitari pentru articol, pot spune ca este de exceptie.
  Succes in continuare !

 • Alex
  august 27, 2010

  Felicitari Oana! Esti artista in meseria pe care ti-ai ales-o. Te astept pe la Jijila pentru o colaborare..multa bafta pe viitor!

 • deargreen
  august 27, 2010

  Multumesc tuturor! Alex, o sa te caut sa vad ce colaborare imi propui 🙂

 • George
  august 29, 2010

  Oana,foarte frumos ceea ce spui dsp macin,lucruri adevarate,frumoase,cuvinte alese…dar,partile rele sunt curios cine le va comenta,cele negative..vizibile si atat de cunoscute..nu vreau sa stric articolul,doar ca as fi tare recunoscator celui/celei care va scrie ceva dsp asta..in rest mii de cuvinte de lauda,esti minunata si tu stii asta!!Felicitari,bv tie!!!(salutari celor care apreciaza,zona si autorul!!)

 • deargreen
  august 29, 2010

  Multumesc mult, George, pentru cuvintele de lauda! Eu sunt mai hippie din fire, deci o sa existe doar articolul asta optimist despre Macin. Partile rele le stim cu totii si cu siguranta exista in fiecare zona, insa ele nu ne pot ajuta sa ne dezvoltam turismul. Ai chef de o viziune pesimista? Vino in Macin si mai mult ca sigur se va gasi cineva care sa anuleze tot ce am scris eu. Dar la ce te ajuta? Hai sa ne bucuram de ceea ce avem!

 • danielbr
  septembrie 2, 2010

  Draga Oana nu pot decat sa te felicit pentru acest articol dar si mai mult pentru datele de contact si pentru tot ceeace reprezinta puncte de interes pentru un impatimit in ale drumetiei .
  Pana acum nu credeam ca voi gasi oameni care sa vorbeasca atat de frumos despre orasul Macin
  Cu stima si respect

 • deargreen
  septembrie 3, 2010

  Desi am primit multe felicitari, tot mi-au dat lacrimile cand am citit mesajul tau, Danielbr! Multumesc tare mult 🙂

 • raddarzone
  septembrie 7, 2010

  Onila, permite-mi sa te decorez cu ordinul „Motorul principal al promovarii turismului in zona Macinului”. Cati turisti ai adus numai tu acolo si cati vei mai aduce dupa articolul asta…greu de egalat 😀

 • deargreen
  septembrie 11, 2010

  Multumesc, Tonila, pentru titlul de onoare 🙂 Astept festivitatea de decorare, ok?

 • Deargreen
  noiembrie 28, 2010

  mereu revin la acest articol ca sa-mi ridic moralul
  imi place tare mult

 • paoola
  noiembrie 29, 2010

  Si eu imi iubesc orasul in care m-am nascut.. Si uneori mi se parea ca doar eu il vad frumos.. E un loc deosebit, special, cu oameni ca tine, care-l fac si mai deosebit.. L-ai descris atat de frumos incat as putea spune ca e vreun pasaj de-al lui Sadoveanu..

 • deargreen
  noiembrie 30, 2010

  Multumesc mult, Paoola. In general nu prea imi plac descrierile si daca citesc o carte, sar peste detaliile legate de peisaje si bla bla-uri. Dar cu Macinul e alta poveste 🙂

 • deargreen
  noiembrie 30, 2010

  M-am tot gandit daca eu am scris commentul asta. Dar sigur nu. Parca in somn nu am deschis calculatorul. Deci probabil m-am logat pe blog de pe calculatorul vreunui prieten si nu m-am delogat. Prietene, ma bucur foarte mult ca articolul meu iti ridica moralul. Acum astept cu interes sa imi spui cine esti 🙂

 • adelin stan
  decembrie 3, 2010

  Foarte bun articolul!Felicitari!Mare pacat ca infrastructura Romaniei e de kakapishu si nu putem ajunge in conditi decente de timp si de siguranta in trafic la multe din zonele deosebite ale acestei tari.Mi-ar placea sa ajung in zona macinului…iti voi cere detalii si ajutor cind voi putea face acest lucru.

 • deargreen
  decembrie 4, 2010

  Ce placere sa va am ca musafir in Cutia cu ganduri verzi. Sunt foaaaarte tentata sa va dezvalui identitatea 😀 Multumesc pt felicitari. Vedem cum facem, poate veti fi musafir si la Macin, nu doar pe blog.

 • Lili Gurau Cin-Cin
  august 2, 2011

  Hai Cin-Cin,sunt Lili Gurau,SUPER reusit articolul…conceput in stil profesionist desavarsit,clar,abordand subiectul de o maniera sceptica moderata,stiintifica,punand accentul in primul rand pe dovezile concrete,fara sa lase publicul nauc si ametit de fumigene…asa cum fac muuulti altii.multa BAFTA !

 • deargreen
  septembrie 27, 2011

  Bine ai venit, Lili, in Cutia cu ganduri verzi. Comentariul tau parca e vreo cronica de pe spatele unei carti :)) Merci tare mult! Pup!