Biblioteca vie îți arată cum este omul pe care tu îl vezi doar un gay - Oana Racheleanu

Biblioteca vie îți arată cum este omul pe care tu îl vezi doar un gay


 

Acum o lună am scris textul ăsta pentru un site. N-a mai fost publicat, dar îl postez aici, pentru că a fost o experiență importantă pentru mine.

***

Traim intr-o societate in care tabloul familiei perfecte este format din mama, tata si copilul, iar cei care nu se incadreaza in acest portret sunt exclusi. Inca se intampla asta, chiar in 2014.

Daca vrei sa intelegi un gay, o lesbi sau o persoana bisexuala, poti sa citesti cateva carti din biblioteca vie. O sa alegi o carte dupa nume, iar la masa ta se va aseza un om cu o poveste, fie ca-i gay sau lesbi.

Imagine

Foto: Facebook/Sergiu Anton

Iti va dezvalui cum a descoperit si cum a acceptat ca este altfel decat ceilalti, cat de grele au fost luptele interioare si cum reactioneaza oamenii in general la aceasta descoperire a lor.

Daca esti curios, cartea vie iti va raspunde la toate intrebarile fara sa indoaie vreo foaie de rusine sau sa-ti arate copertile si daca esti debusolat, te va indruma.

O sa decizi apoi singur daca e ok ca un cuplu de lesbiene sa ajunga la o intelegere care le permite sa se sarute in Centrul Vechi al Bucurestiului, dar sub nicio forma in Berceni.

O sa-ti dai seama daca un adolescent de 17 ani merita sa incerce sa se sinucida doar pentru ca este altfel decat restul sau daca oamenii de alta orientare sexuala au gresit atat de mult incat sa cada in depresii nesfarsite, in incercarea de a se accepta asa cum sunt si de a nu dezamagi.

Acesti oameni nu vor decat sa fie egali cu ceilalti si sa fie acceptati. Toti cauta reactia de care a avut parte o carte vie, un barbat gay care le preda unor elevi de clasa a VI-a, care i-au scris pe tabla: „Nu conteaza ca suntem diferiti. Conteaza sa ne intelegem”.

Asociatia ACCEPT impreuna cu A.R.T. Fusion a organizat la sfarsitul lunii februarie o biblioteca vie formata din carti LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, persoane trans si queer) care au povestit despre prejudecatile sau stereotipurile cu care se confrunta.

Urmariti activitatea asociatiei, iar cand se va anunta urmatoarea biblioteca vie, va sfatuiesc sa va faceti curaj si sa mergeti. Este o experienta de neuitat!

Comments are closed.