Selectează o Pagină

Astazi am trecut pe la redactia Avantaje si ce credeti ca mi-au vazut ochisorii? Articolul meu, scumpul meu articol despre Macin e asezat cu grija in paginile revistei Avantaje, editia de septembrie. Revista are un format nou si de aceea ma asteptam ca articolul sa arate altfel. Va mai spun ca puteti gasi revista pe piata cam pe miercuri si va fac un cadou, asa, de ziua mea, care a fost la inceputul lunii: fragmente din articolul cu care ma mandresc de atat amar de vreme. (Va avertizez ca e lung!)

Măcinul, colţ de Rai cu Dunăre şi munţi
Probabil ai auzit de Măcin din cărţile de geografie din gimnaziu. Dar ce altceva mai ştii despre Măcin decât că lângă acest orăşel se află cei mai vechi munţi din România şi printre cei mai bătrâni din Europa? Îţi voi povesti eu de ce trebuie să dai o fuga în judeţul Tulcea.

Prin natură, spre Măcin
Ca să ajungi la Măcin trebuie să treci cu bacul. Din start este palpitant, nu? Poţi alege ruta Brăila – Smârdan – Măcin sau Galaţi – I.C.Brătianu – Garvăn – Jijila – Măcin. Dacă alegi să vii pe la Brăila, de la Smârdan la Măcin vei avea ca tovarăş Bratul Vechi al Dunării care te va încânta cu nuferi înfloriţi, pescari, pasări graţioase şi sălcii unduitoare. Braţul Măcin va curge lin pe lângă drumul tău, iar când şoseaua se va curba brusc, ceea ce se întâmplă des, el va rămâne mereu în dreapta ta, tot timpul cu miros de Deltă.

Traseul pe la I. C. Brătianu îţi rezervă alte surprize. Nici nu vei coborî bine de pe bac, şi în faţa ta se va întinde un lac împânzit de sufăriş, cu apa liniştită, vegheat de un singur deal, uitat de Dumnezeu, Dealul Bugeag. Fotografiază cu ochii, cu sufletul şi cu Cannonul din dotare, şi mergi mai departe. Drumul îşi vede de-ale lui şi te poartă pe lângă cetatea Dinogeţia şi pe lângă ţăranii preocupaţi cu cele lumeşti, printre lanuri de grâu presărate cu maci plăpânzi şi hectare de viţă de vie.

Acum, că ai ajuns in Măcin, urcă la eoliană şi odihneşte-ţi privirea pe Munţii Măcin şi pe bătrâna Dunăre.

Parcul Naţional Munţii Măcinului
E adevărat că plăteşti cinci lei la intrarea in parc, dar aşa îţi cumperi liniştea şi bucuria sufletului şi a ochilor pentru perioada cât vei sta în Munţii Măcinului. Aceştia sunt tocmai buni pentru drumeţii, având mai mult altitudini de dealuri. Dar când vei ajunge pe cel mai înalt vârf, Ţuţuiatu, care are 467 m, poate nu vei simţi că ai cucerit lumea, dar vei vedea că şi la tine în suflet e la fel de linişte ca şi în jur şi vei simţi nevoia să inspiri, cu lăcomie, aerul curat. […]

Plimbări pe Dunăre
Dacă Braţul Măcin te-a adus în siguranţă până la destinaţie, nu înseamnă că iese din peisaj. Rămâne mereu langă Măcin, spre încântarea localnicilor şi a turiştilor. Ţi-a plăcut plimbarea cu bacul mai mult decât orice traseu prin bătrânii munţi? Atunci bucuria ta nu va avea margini când îţi voi spune că te poţi plimba cinci ore cu vaporaşul, până la Peceneaga. Poţi cere escale pentru pescuit sau pentru plajă sau te poţi legana uşor. E la alegerea ta. Ca să te simţi ca în Deltă, sună-l pe Bekir la numarul 0745 183 552.

Zbor cu parapanta
Dacă te-ai căţărat prin munţi şi te-ai legănat pe Dunăre, acum e timpul să zbori. Cu parapanta, desigur!

Zborul cu parapanta este printre preferatele mele. Doar aşa poţi să afli ce simte o pasăre când e în aer. Nu are de ce să-ţi fie frică, deoarece zbori cu un instructor. Tu nu trebuie decât sa alergi atunci când ţi se cere. Inima o va lua la goană odată cu pasul tau grăbit, dar în momentul în care te desprinzi de sol, după ce eliberezi un ţipăt de bucurie, peste tot va fi linişte. Vei pluti uşor, vântul îşi va şuiera pe la urechi şi vei simţi o linişte nepământeasca.

Băieţii de la Aerial Club sunt aşa drăguţi, încât nici nu îţi cer bani pentru zbor. Dacă ţi-am stârnit interesul, dă click pe aerial.ro sau sună-l direct pe instructorul Albert Malaxa la numărul de telefon 0744 764 685 şi spune-i să ia parapanta cu două locuri.

Echitaţie printre munţi
O altă activitate pe care nu trebuie să o ratezi este călăritul. Echitaţie se poate face la Cerna, un sat aflat la 25 kilometri de Măcin. Şi cum în zonă sunt mulţi oameni de treabă, domnul Berca Marian, cel ce te va învăţa să-i spui calului „Dii!”, în loc de „Hai, puiule!”, se oferă să-ţi asigure şi transportul de la şoseaua principală până la padoc. Înainte să ajungi la destinaţie, îţi garantez că nu vei înceta să te miri de frumuseţea Munţilor Măcin şi nu vei putea ignora chemarea pădurilor la tihnă şi răcoare.

După ce primeşti echipamentul necesar şi înveţi să vorbeşti cu aceste animale superbe, poţi pleca, împreuna cu domnul Berca, ghid şi prieten bun al cailor, pe un traseu de 13 kilometri care se parcurge în şase ore. Vei merge la trap prin Munţii Măcinului şi vei alerga călare prin podgoriile de viţă nobilă.

Acolo sus, călare pe Cezar sau pe Mircea, vei simţi că eşti domniţă peste tot ţinutul. Că te mişti graţios iar părul îţi flutură in vânt. Chiar dacă tu ai parul scurt, şi chiar dacă Mircea e cel care se mişca ţanţoş.

La padoc se află patru cai, pe care îi poţi călări, împreună cu prietenii tăi, de luni până duminică, între orele 8 şi 17. Tariful din timpul săptămânii e de 10 lei/oră iar în weekend 15 lei/oră. Pe domnul Berca Marian îl poţi anunţa la numărul de telefon 0746 760 196, cu o zi înainte, că eşti gata de senzaţii noi.

Popasul Angelo
Când te întorci de la Cerna, la 10 km de Măcin, în zona localităţii Greci, te poţi opri să-ţi tragi sufletul la Popasul Angelo. Acesta e un loc umbros şi primitor, unde poţi mânca aproape tot ce-şi doresc papilele tale gustative.

Iată ce te sfătuiesc: să uiţi de poziţia înţepată, cu spatele drept, şi să te afunzi in scaunul de pe terasă. Contemplă lanurile de grâu din faţa popasului şi savurează cele mai bune prăjituri din Dobrogea. Nu te gândi la calorii, ci doar la cât de fericit e stomacul tău.

Iată două numere utile: 0240 575 250 (Popas) şi 0745 766 545 (Vals Sorin)

Degustări de vinuri
Măcinenii te pot învăţa să evaluezi resursele lui Bachus. Se face cam aşa: întâi il suni pe Dan Jalea la numărul de telefon 0744 663 193 şi îl anunţi că vrei să iei parte la o degustare. Ajungi la Alcovin, pe strada Viticultori nr. 2, te preia un degustător profesionist şi te poartă in tainele viticole. Te învaţă cum să plimbi vinul in pahar, cum să-l duci până la baza limbii, unde se află papilele pentru gustul amărui, cum să-i simţi buchetul minunat, apoi ţi se serveşte o bucăţică de brânză ca să uiţi ce gust a avut primul strop de vin, şi o iei de la capăt.

Nu vei pleca până nu vei şti de ce într-o cramă se aşază doua tipuri de pahare pe masă, de ce peste ele tronează un bol superb, ce vin să bei la friptură sau la aperitive, şi ce temperatură trebuie să aibă fiecare. Crezi că nu merge vinul pe căldura de afară? Nici pomeneală! Degustările se desfăşoară la răcoare, într-un cadru rustic, în Crama Dobrogeană sau în Pivniţa lui Terente. Pentru mai multe detalii dă click pe curtearegala.ro.

De-ale somnului şi de-ale gurii
Dacă am reuşit să te conving să dai o fugă până la Măcin, nu rămâne decât să te lămuresc unde dormi şi unde mănanci.

Te poţi caza la Pensiunea Turist, care are două stele şi o capacitate de 25 de locuri. Există camere de două şi de trei persoane, plus un apartament. Preţul este de 50 lei/noapte/persoană iar dacă tu şi prietenii tăi ocupaţi toate locurile, primiţi o reducere de 20%. La cerere, vi se poate găti borş de peşte sau alte mâncăruri tradiţionale. Rezervări poţi face la numărul de telefon 0240 571 763.

Iar foamea ţi-o potoleşti la restaurantele Magnolia sau Coco, iar seara poţi ciocni un pahar cu măcinenii la terasa Cin Cin.

Pentru alte lămuriri, click pe macin.ro sau forum.macin.ro.

Pentru revista Avantaje, Oana Racheleanu.

Citește și:

Fetele de la travelgirls.ro s-au îndrăgostit de Dobrogea de Nord