Învață să-mi salvezi viața! - Oana Racheleanu

Învață să-mi salvezi viața!


 

Știu că pentru mulți, ideea de prim ajutor înseamnă respirație gură la gură, deci motiv de glume. Am să aștept 5 minute să vă faceți damblaua, apoi trec la subiect.

Săptămâna trecută am fost la un curs gratuit de prim ajutor pe care cred că suntem toți datori să îl facem.

Pe cât de util, pe atât de amuzant. Paramedicul Cristi ne-a explicat exact fiecare pas în parte, cum calculăm distanța pentru masajul cardiac sau de ce e de preferat ca victima să se aleagă cu coastele rupte, dar să trăiască. Da, atunci când masajul cardiac este efectuat corect, coastele se rup. Însă bănuiesc că oricine preferă să trăiască, chiar dacă va trebui să poarte o vreme un corset.

După ce a povestit și i-a făcut masaj cardiac manechinului, Cristi ne-a invitat să punem în aplicare ce am învățat. E atât de ușor și de logic totul când privești de pe margine… Însă lângă manechin e cu totul altceva. Am văzut un bărbat de 100 kg transpirând abundent și femei sigure pe ele cărora le tremurau mâinile. Întrebarea ”Oare cum vom reacționa într-o situație reală?” rămâne valabilă.

Când, actori într-un fel de piesă de teatru fiind, săream anumiți pași, Cristi era acolo să ne atragă atenția un umor. La un moment dat uiți că e vorba, teoretic, despre viața cuiva, și râzi bătând din palme și din picioare.

Dar după ce termini de râs în hohote, îți amintești că trebuie să apeși aripile nazale ale victimei ”dacă nu vrei să te trezești cu mucii ei pe obraz”, că victima ar putea avea un animal de companie care n-o să te lase să îi acorzi primul ajutor sau că mulți spectatori ai scenei vor fi mai ocupați să facă poze, decât să sune la 112.

Aș risca dacă v-aș explica aici ce trebuie să facă o persoană care este pusă în situația să acorde primul ajutor, căci teoria nu se compară cu practica.

Însă, vă rog sau, mai frumos de atât, vă oblig să faceți cursul ăsta, pentru că trebuie să am și eu cumva spatele asigurat. La o adică, o să mă străduiesc să vă salvez viața, dar mie cine mi-o salvează? Intrați frumușel pe salvez.ro, înscrieți-vă și când o să uitați că le-ați scris un mail, vă vor chema la curs (care este gratuit).

Mai jos un filmuleț foarte util.

1 Comment
  • arnautusergiu
    mai 9, 2012

    destul de folositor,e bine ca te`ai gandit si la viata altora.
    PS:nu stiam ca se rup coastele daca se face bine..