O excursie de o zi în Anilao, Filipine. Cum ajungi și ce să faci acolo

O excursie de o zi în Anilao, Filipine. Cum ajungi și ce să faci acolo


 

Când ne-am mutat în Filipine, un prieten care locuiește de ceva timp aici ne-a spus: „Trebuie să ieșiți des din Manila, că o să vă sece de energie”. Acum, după două luni, confirm. Deși avem noroc că locuim în Makati, care-i una dintre cele mai curate și mai sigure zone din Manila, tot îți vine să fugi de trafic și de poluare.

Pentru că ne-am descoperit o nouă pasiune, snorkelingul, peștii colorați și coralii sunt cuvinte cheie când căutăm o destinație unde să fugim o zi, două. Un astfel de loc este Anilao, Batangas, unde am mers chiar de două ori, pentru că se ajunge ușor.

O excursie de o zi în Anilao, Filipine. Cum ajungi și ce să faci acolo

De fiecare dată am plecat de acasă dimineață (5 și 6) ca să evităm traficul. Am luat un Grab (corespondentul Uber-ului) până la terminalul Buendia, care-i un fel de autogară pentru mai multe companii. Nu-ți imagina că te plimbi ca disperatul pe acolo, căutând un autobuz, că sar băieții numai cât te văd cu rucsacul în spate. „Batangas, sir?”. Exact. Din Buendia am luat autobuzul până în Batangas City (care-i același lucru cu Batangas Terminal).

Prima dată am greșit și am coborât la stația următoare, Batangas Port, unde au sărit alți băieți pe noi, că unde ne ducem, că au tuktuk ieftinache. Eram cam adormiți, ne lovise căldura fix în cap și nu ne mai auzeam gândurile de strigăturile lor ca la târg. Așa că am acceptat (după ce am super negociat) oferta unui nenică să ne ducă până în Anilao cu 700 de pesos (54 de lei), drum de 50 de minute.

Bun. Dar dacă nu greșiți coborârea, drumul o să dureze 1:30 ore până în Batangas și o să coste 177 de pesos (14 lei) de persoană. În stația Batangas Terminal o să vedeți un indicator cu „Jeepney terminal” și multe tractorașe aliniate. Povestea se repetă, „Where are you going, sir?” și primiți imediat îndrumare.

Jeepney-urile sunt niște tractorașe cu două bănci lungi, așezate față în față, de multe ori fără geamuri, și în care intră oameni cât să nu aibă să se miște nici la cea mai puternică frână. Agentul chiar verifică de afară dacă rămâne vreo palmă de loc liber pe bancă și imediat mai urcă pe cineva, chiar să stea numai pe o bucă, dar să fixeze bine călătorii ?)

O excursie de o zi în Anilao, Filipine. Cum ajungi și ce să faci acolo

Un jeepney gol 

O excursie de o zi în Anilao, Filipine. Cum ajungi și ce să faci acolo

Un jeepney plin 

Dacă suferiți de claustrofobie, poate ar fi bine să stați în partea din spate, unde nu e nicio ușă, așa că poate veți avea senzația de mai mult spațiu ?) Dacă stați în față, va trebui să îi pasați mereu șoferului banii pasagerilor din spate. Neapărat să vă luați o mască bună, pentru că în jeepney intră absolut toată poluarea din trafic (plus cea produsă de jeepney-ul în sine), dar și pentru că vor fi tot felul de mirosuri, din moment ce practic veți fi suflet lângă suflet cu vreo 18 persoane. Drumul cu jeepney-ul din Batangas City în Anilao durează 50 de minute și costă 40 de pesos (3 lei).

De unde o să vă lase tractorașul în Anilao, mergeți direct înainte, spre mare (o să vedeți apa la orizont). Sigur că pe drum o să vă întrebe iarăși băieții „Where are you going, sir?” „Do you need a boat?”, dar noi am mers direct la centrul de turism (aproape de mare, pe dreapta o să fie piața de pește, pe stânga, centrul).

Pauză pentru o povestioară:

Prima dată când am mers în Anilao, căutam o barcă să facem snorkeling, iar un localnic ne-a cerut 3.000 de pesos (235 de lei). „It’s like National Geographic, sir!”. Am zis că sigur ne trage țeapă, cu tot cu peștii lui din reviste, așa că ne-am mai plimbat prin micul port. Cu rucsacurile și echipamentele de snorkeling după noi, cu șalvari sau pantaloni scurți, pălării, ochelari, arătam exact ca niște turiști din manuale (hărțile răsfirate ne lipseau). Am pășit pe intrarea a ceea ce părea o sală de așteptare (s-a dovedit a fi centrul de turism), cineva ne-a dat „Bună dimineața” și ne-a întrebam ce căutăm. După ce-am rostit „barcă”, ne-am trezit într-un birou cu multă lume îmbrăcată cu hainele alea bune și cu prăjituri pe mese. Niște doamne drăguțe ne tot invitau să luam loc pe scaune, deși noi nu voiam decât să ne vedem în apă. Apoi o cucoană îmi zice: „Hai să îl cunoști pe primar”. Și eu zic: „A, nu, nu”. Că ce treabă are turistul cu primarul, nu? Când mă uit, Mădălin, prietenul meu, era cu mâna întinsă peste biroul omulețului (nu cred că îi ajungea lui Mădălin la piept) și se prezenta. După primar ne-a fost prezentat șefului biroului de turism și dacă nu ne găsea doamna între timp barcă, probabil că ne-ar fi pus să vorbim la ceea ce am zis noi că e o întrunire a operatorilor din turism.

O excursie de o zi în Anilao, Filipine. Cum ajungi și ce să faci acolo

Barca a costat, într-adevăr, 3.000 de pesos, cu tot cu pești din National Geographic. Capacitatea e de 12 persoane, deci dacă sunteți mai mulți, o să vă ajungă mai ieftin (deși a doua oară am plătit 2.500 de pesos -195 de lei) pentru o barcă în care am încăput numai noi doi, plus căpitanul și cârmaciul).

Anilao este un loc special pentru cei care iubesc diving-ul, așa că o să vedeți multe resorturi care închiriază echipamente sau bărci și oferă instructaj. Sunt peste 50 de locuri de scufundat în zonă, cu o mulțime de spectacole de oferit, după cum spun scafandrii. Pe lângă pești colorați și corali, în apă sunt și tot felul de relicve care-i atrag pe scufundători.

Cum eu încă înot cu vesta dacă îmi trece apa de umeri, n-am povești despre comori din adâncuri. Dar ce-am descoperit noi în ape mai mici, tot a fost fascinant. Am văzut niște șerpișori care stăteau perpendicular cu fundul mării, înfipți în nisip, corali de diferite forme, mărimi și texturi, pești dungați, pictați, cu înotători dorsale care se ondulau rapid, care mâncau alge sau care se fugăreau prin apă, ba chiar și un șarpe de mare. E terapeutic să privești tot spectacolul de sub tine.

Foarte important: nu hrăniți peștii! Noi nu ne-am informat în privința asta și, încurajați de barcagii, fix asta am făcut. Obiceiul ăsta face peștii dependenți de oameni, îi face să nu le fie frică de bipezi, le scade abilitatea de a se hrăni singuri, plus că mâncarea pe care o consumăm noi nu le e benefică.

În cele două vizite am explorat un recif (mort, din păcate) la 300 de metri în stânga de Anilao Scuba Diving Center, zona din fața resort-ului Camp Raya (unde am văzut mulți pești colorați) și un recif uimitor din apropierea insulei Ligpo.

O excursie de o zi în Anilao, Filipine. Cum ajungi și ce să faci acolo

Într-una dintre dăți ne-am cazat la Anilao Scuba Diving Center (cunoscut de șoferii de tuktuk ca ASDC). Am plătit 1.000 de pesos (78 de lei) pe noapte pentru un pat și o baie care avea o ușă rabatabilă. Nimic pretențios, doar un loc unde să pui capul pe pernă și să te speli, cum ar veni. A doua oară am plecat seara înapoi în Manila.

Dacă ați auzit de Airbnb și încă nu aveți cont, dar vreți să-l testați (pentru că oferă cazări faine, la prețuri ok), folosiți linkul ăsta pentru o reducere de 160 de lei.

De mâncat, am fost pe unde ne-au recomandat șoferii de tuktuk. Dar un loc care ne-a plăcut mult și unde am revenit și a doua oară este OMG, care nu înseamnă „Oh, my God!”, cum te-ai aștepta, ci Olvida & Myra’s Grill. Am mâncat Tilapya (pește) cu legume și orez simplu și am băut berea filipineză San Miguel. Nu că nu vorbeam între noi, dar nici n-aveam timp să respirăm. Și nici n-am ridicat nasurile din farfurii să admirăm marea de la barul înalt, până n-am lins tot. Drumul cu tuktuk-ul din centru până la OMG costă 100 de pesos (7.8 lei).

Recomand Anilao pentru o fugă din Manila cât să-ți clătești ochii cu peștii colorați, pentru o bălăceală de câteva ore și neapărat pentru Pinaputok na Tilapya, Chopsuey și orez, de la OMG (două porții din fiecare, plus două beri San Miguel, cam 700 de pesos, adică 54 de lei). Ah, și pentru buko proaspăt care trebuie băut în mica piață din centru, în timp ce tu caști gura la localnici, iar ei la tine.

Cum ajungi din Manila în Anilao, recapitulare:

Din Makati, Grab până la Buendia Terminal (dacă aveți punctul de plecare în alte zone, click aici)

Autobuz Buendia Terminal -> Batangas City/Batangas Terminal (1:30 ore, 177 de pesos de persoană)

Jeepney Batangas Terminal -> Anilao (50 de minute, 40 de pesos)

Comments are closed.