Selectează o Pagină

La începutul lunii aprilie, după ce Oana Brătilă a făcut o strigare de #HaiCuMine la un curs de prim ajutor, am reactualizat noțiunile pe care le-am aflat la un alt curs, din 2012, despre cum îi poți salva viața cuiva. Îmi aminteam eu câte ceva, dar nu poți să-ți sufleci mânecile și să te apuci să-i faci unui om manevre de resuscitare zicând „parcă așa se făcea”.

A fost un curs serios, de șapte ore, cu noțiuni de bază și mituri dărâmate, cu hohote de râs și practică repetată pe manechin până când și cele mai slăbuțe fete au reușit să miște toracele victimei. Pentru furnizarea informațiilor corecte și a atmosferei de stand-up comedy a fost responsabil Nicolae Stavre, formator la ARISU (Asociația Română de Intervenție în Situații de Urgență).

Câteva mituri dărâmate și câteva practici corectate la cursul de prim ajutor:

  • Nu poți să-ți înghiți efectiv limba, ci doar se poate ca ea să blocheze canalul respirator. Oricum, nu îi introduci victimei nimic în gură, în ideea să îi ții limba. Nu linguri de lemn, polonice, pixuri sau alte minuni.
  • Atunci când cineva se îneacă sau face crize de epilepsie, nu încerci să îi bagi mâna în gură pentru că riști să rămâi fără degete.
  • În cazul unei crize epileptice nu intervii absolut deloc, ci doar ai grijă ca persoana respectivă să nu se rănească (asta înseamnă că nici nu îl muști de deget și nici nu îi bagi în gură cele de la punctul 1).
  • Peste arsuri nu pui ouă, miere, ulei, iaurt, sare și în niciun caz oțet (deși cu toate astea ar ieși o omletă interesantă). Nu se pune nimic în afară de apă rece.

Ce trebuie să știi până ajungi la un curs de prim ajutor

Pe lectiadeprimajutor.ro sunt date câteva soluții în cazul unor urgențe majore, accidente, hemoragii, fracturi sau pentru situațiile când cineva se îneacă cu mâncare. Deși e mult mai bine să participi la un curs în care să ai posibilitatea să întrebi în caz că nu ai înțeles, tot e mai ok să știi cât de cât ce faci într-o situație de urgență decât deloc.

O statistică arată că 50.000 de persoane mor anual din cauza stopului cardio-respirator, însă 80% dintre ei ar putea fi salvați dacă în primele minute de la declanșarea stopului s-ar folosi defibrilatorul, un aparat care știe ce să facă atunci când trebuie să salveze viața cuiva. Așa cum se zice în clipul de mai jos: „Fără supărare, dar defibrilatorul este mai deștept ca tine. Sau cel puțin are mai multă experiență”.

Potrivit informațiilor pe care mi le-a dat Nicolae Stavre, astfel de defibrilatoare se găsesc în zone aglomerate. Mai exact, în București la stațiile de metrou Piața Unirii 1 și Unirii 2, Eroilor, Universitate, Piața Victoriei, la Muzeul Antipa și la aeroport (unul la sosiri și altul la plecări).

#HaiCuMine

#HaiCuMine, un proiect de implicare socială bazat pe puterea exemplului personal (pentru că voi chema oameni acolo unde merg și eu) și a motivației venite din apartenența la un grup (pentru că știu că e mai greu să te mobilizezi atunci când trebuie să mergi singur)”, explică Oana Brătilă pe blogul său.

Vrea să mobilizeze în 2017 cel puțin 200 de persoane care să i se alăture în cel puțin 10 acțiuni de implicare socială.

„Până acum am fost la curățenia națională, la donat de sânge (care va deveni o acțiune recurentă, o dată la trei luni), la plantat de copaci, observatori la vot, am strâns haine pentru niște familii din Moeciu și Valea Plopilor și bani pentru două perechi de ochelari pentru niște fete din Vizurești”, îmi spunea Oana în decembrie 2016.

Pe 4 iunie va organiza un alt curs de prim ajutor, susținut tot de ARISU, probabil la prețul de 50 de lei. Pentru a vă înscrie trebuie să lăsați adresa de mail aici.