De ce au dispărut clopotele de colectare separată din sectorul 6 și ce e de făcut

De ce au dispărut clopotele de colectare separată din sectorul 6 și ce e de făcut


 

 

De când am făcut serialul despre colectarea separată pentru Green Report, mi-au tot scris oameni să mă întrebe ce să facă după ce le-au dispărut clopotele colorate de lângă bloc. Le-am răspuns cu o oarecare detașare (că doar clopotele de la blocul meu erau pe poziții) că trebuie să contacteze operatorul de salubritate. Apoi le povesteam ce știam eu din interior: că cei care vor să colecteze separat fac o solicitare către operator, acesta aduce clopote, dar cei care nu le vor sună operatorul să le ridice. Cel din urmă face întocmai, apoi iubitorii de mediu sună iar, că le-au dispărut clopotele. „E un ping pong continuu”, îmi povestea în vară Dan Ceaușescu de la Urban SA.

În decembrie am fost plecată din București vreo trei săptămâni, iar când m-am întors, după ce am strâns ceva deșeuri reciclabile, am zis să le duc la clopote, să nu mă prindă Anul Nou cu coșurile pline. Numai că atunci când am ajuns acolo unde și Otto, cățelul, știa foarte bine că erau clopotele de deșeuri, nu mai era decât un loc foarte bine măturat. M-am uitat în stânga și în dreapta, în speranță că poate le-au mutat puțin mai departe, apoi am luat-o spre mașină, în timp ce ziceam continuu: „Doamne ferește!” :)) Sunt vreo șase zile de când plimb cu mașina doi saci de reciclabile (nu miros, că am obiceiul să clătesc fiecare ambalaj în parte), așa că am vrut să înțeleg ce s-a întâmplat și ce soluții am.

Dan Ceaușescu, directorul de marketing de la Urban SA, mi-a explicat că sectorul 6 a trecut în etapa de colectarea separată a deșeurilor direct de la asociațiile de locatari. Adică administratorul sau președintele asociației de locatari trebuie să semneze un act adițional la contractul pe care îl are cu operatorul de salubritate (în București sunt doar patru autorizați. În sectorul 6 este Urban SA). Mai departe, operatorul este obligat să pună, gratuit, la dispoziția asociației pubele și saci de gunoi cu bare (negri – pentru gunoi menajer, galbeni – pentru reciclabile) și să ridice deșeurile atunci când stabilește cu administratorul.

„În momentul în care se strâng minim opt saci de reciclabile, sună la noi și fac programare pentru colectare. Altă mașină decât cea care ridică deșeurile menajere colectează numai aceste deșeuri reciclabile, adică fracție uscată. Atunci când sacii se ridică, se cântăresc, se face un bon care rămâne asociației. La sfârșitul lunii, se face o balanță. Asociația are de platit 7,11 lei de persoană pe lună pentru deșeul municipal, iar pentru deșeurile reciclabile pe care le-au pus separat, noi le acordăm 0,54 lei pe kilogram. În funcție de câte kilograme au predat, se va constitui valoare de reducere. Deci valoarea reciclabilelor va fi scăzută din factură”, mi-a explicat Dan Ceaușescu.

Dacă vor depăși pragul de 65% deșeuri colectate corespunzator astfel încât să poată fi reciclate, locatarii vor beneficia de taxă zero la gunoi.

De ce au dispărut clopotele de colectare separată din sectorul 6 și ce e de făcut

Despre program știam câte ceva încă din vară, dar eu voiam să știu de ce au fost ridicate clopotele acum, în condițiile în care doar 150 de asociații din 2.200, cu care are contract Urban SA, au implementat deja sistemul de colectare separată a deșeurilor. M-a lămurit tot directorul de marketing de la Urban:

„Dacă dintr-o asociație de locatari de 100 de persoane sunt 10 care fac colectare separată din aport voluntar și au unde să ducă deșeurile în stradă, la clopote, îi lasă pe restul 90 în pace, nu îi mai bat la cap. Atunci vrem ca aceștia 10 să îi spună administratorului: «Nu mă mai duc eu cu ele în portbagaj. E obligația ta legală să îmi pui la dispoziție un sistem de colectare». Adică tu și alți oameni ca tine vor pune presiune: «Vreau să se respecte legea și în blocul meu».”

Am vrut și o poziție din partea Primăriei, pe care mi-a transmis-o Olivia Margan, director general al Direcției Generale de Comunicare și Relații Publice Sector 6:

„De ce am ridicat igluurile? Erau murdare, insalubre și nu se mai făcea acolo, în mod real, colectare selectivă. Fiecare arunca unde apuca, nu mai ținea cont. Și atunci erau doar focare de infecție. Erau răsturnate de multe ori de căutătorii de PET-uri și nu-și aveau rostul. Cine vrea să arunce pe domeniul public, când nu e acasă, aruncă în coșurile de gunoi generale și de acolo operatorul de salubrizare e obligat să le sorteze”.

De ce au dispărut clopotele de colectare separată din sectorul 6 și ce e de făcut

Soluția pe care mi-au dat-o amândoi a fost să îi cer administratorului să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor la nivel de bloc. În caz contrar, dacă asociația nu poate face dovada în timpului unui control că predă deșeurile separat, așa cum cere legea, este pasibilă de amenzi din partea Gărzii de Mediu, a Poliției Locale a sectorului, a Poliției Locale a Capitalei, a inspectorilor de mediu de la Primăria Sectorului sau/și a inspectorilor de mediu de la Primăria Capitalei.

Dacă vreți mai multe informații, căutați legile care prevăd obligația de a colecta separat deșeurile. Informații puteți găsi în HCL 109/30.08.2012, legea 211/2011, legea 101/2014. Legea 211, de exemplu, prevede amenzi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice care nu colectează separat deșeurile pe categoriile hârtie, metal, plastic şi sticlă. Iar Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 109/30.08.2012 prevede amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de lei pentru asociațiile de locatari care nu respectă cele de mai sus.

Dacă încă mai aveți dubii că deșeurile pe care le sortați cu mare grijă ajung unde trebuie, vă rog să urmăriți clipul de mai jos și să citiți articolul unde am explicat traseul pe care îl parcurg reciclabilele.

Multă baftă la convins vecinii și administratorii și să-mi povestiți și mie cum ați reușit, să dăm ponturile mai departe!

Comments are closed.