Psihoterapia, o noua metoda de ajutor - Oana Racheleanu

Psihoterapia, o noua metoda de ajutor


 

psihoterapie

A ajuns sa faca terapie de grup pentru tratamentul insomniei. Dar totul s-a complicat cand sotul ei s-a indragostit de alta femeie si a plecat de acasa. Povestea ei este despre durere si ajutor prin psihoterapie.

Ce este psihoterapia si la ce foloseste

Psihoterapia a prins contur in Romania in anul 1993, odata cu infiintarea, la Spitalul Gataia (langa Timisoara), a Asociatiei Romane de Psihoterapie, care reunea, la acea data, peste 100 de psihiatri si psihologi cu practica psihoterapeutica indelungata, multi dintre ei ca autodidacti, iar altii cu aspiratii la psihoterapie. Dupa cincisprezece ani de la infiintarea asociatiei, in Romania, persoanele care merg la psiholog sunt inca privite cu reticenta, etichetate si tratate ca „bolnavi cu probleme psihice“.

Dora Deac (29 de ani), psiholog si membru al Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala, ne spune mai multe despre acest tip de terapie:

Ce este: Pentru mine, psihoterapia este un mod de imbunatatire a calitatii vietii.

Durata: Procesul terapeutic poate fi mai lung sau mai scurt, in functie de obiectivele clientului, de ritmul propriu, de experientele personale si posibilele traume psihologice suferite in decursul vietii.

Cine apeleaza la ea: Oamenii vin la psiholog pentru fobii, tulburari de alimentatie, adictii, probleme de integrare, de familie, de cuplu, sexuale, timiditate, depresii, atacuri de panica etc. Cand au nevoie sa fie ascultati, sa-i inteleaga pe ceilalti, si pe ei insisi.

Ce este Analiza Tranzactionala

In cadrul psihoterapiei in care ma formez, Analiza Tranzactionala (AT), imi place sa abordez lucrul cu clientii prin prisma „physis“-ului, adica nevoia naturala a unei Psihoterapia, o noua metoda de ajutorpersoane de a se dezvolta. Directia normala de dezvoltare poate fi alterata de anumite mecanisme de aparare dezvoltate in copilarie sau de catre perceptii despre sine, ceilalti, lume.

Aceste mecanisme care ne-au ajutat in trecut e posibil ca acum sa il impiedice sa fie eficient „aici si acum“, asa cum isi doreste. Si pentru ca aceste moduri de a „a fi“ si „a intelege“ se contureaza in principiu pana la varsta de 7 ani, lucram cu explorari de profunzime, amintiri ale propriilor experiente din copilarie, constientizari (lucrul „in trecut“).

La fel de importante sunt discutiile bazate pe fapte concrete si verificarea realitatii. In AT, acest proces se numeste „cresterea starii Adultului“ si reprezinta capacitatea de a gasi solutii la o situatie din „aici si acum“, folosind toate resursele de maturitate ale persoanei (lucrul in „prezent“).

Fiecare dintre noi concepe in copilarie o poveste a propriei vieti. AT spune ca mare parte din aceasta poveste „e scrisa“ pana la 7 ani, in afara campului de constiinta.

Ne organizam viata dupa pattern-uri (tipare de gandire, reactie) care ne duc spre scena finala, pe care, probabil, am stabilit-o in copilarie.

Un concept de baza in terapie este transferul – experientele clientului, pe care el le suprapune si le retraieste pe persoana terapeutului, in relatia cu el, cu intregul set de emotii aferente trecutului sau. Contratransferul presupune raspunsul terapeutului la acest fenomen.

Un exemplu de transfer ar fi punerea „mastii“ mamei/tatalui pe persoana terapeutului. Daca terapeutul neaga contratransferul, il minimalizeaza sau mascheaza, acesta poate fi re­simtit corporal, ca o stare de „incarcare“. Pentru a preveni acest lucru, terapeutul trebuie sa faca terapie personala, supervizare, intervizare. Insa contratransferul nu trebuie prevenit, ci folosit in relatia terapeutica, daca e cazul.

Informatii despre Analiza Tranzactionala si adrese utile

AT este o teorie explicativa a per­so­nalitatii si un sistem psihoterapeutic dedicat dezvoltarii si schimbarii personale. In AT se porneste de la premisa ca tu si eu avem valoare, suntem responsabili, avem emotii si putem gandi. Eu ma accept asa cum sunt si pe tine asa cum esti. E o afirmatie centrata pe propria persoana, mai putin pe comportament. Se poate ca uneori sa nu fiu de acord cu ce faci tu, dar intotdeauna accept ceea ce esti tu.

Mai multe detalii despre concept, terapie si workshop-urile organizate pe aceasta tema poti afla de pe site-ul oficial al Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala: www.arat.ro.

Alte adrese utile: deac_dora@yahoo.com.

Alti terapeuti certificati:

In Bucuresti: Eugen Hriscu (eugenhriscu@yahoo.com), Mihaela Vintila (mihvintila@yahoo.com), Diana Deaconu (deaconu2001ro@yahoo.com);

In Timisoara – Daniel Ciucur (danielciucur@yahoo.com; http://www.psihologic.ro), Coralia Sulea (coraliasulea@yahoo.com)si Ploiesti – Diana Decean (diade68@gmail.com).

Revista Avantaje – 23.09.2009

Comments are closed.