Selectează o Pagină

Îți amintești tabăra de la Tismana? Cât de tare m-am distrat atunci! Sau pe cea de la Căciulata? De aia de la Cocoș nici nu vreau să-mi amintesc! Sor’mea strângea posmăgei sub pernă, ca să aibă de rezervă când o apuca foamea, iar mie mi-a fost așa un dor de ai meeeei! Când au venit la jumătatea perioadei să ne viziteze, ne-am lipit de ei și n-a mai fost chip să ne lase acolo. Dar în rest, de toate taberele îmi amintesc cu drag.

Auzi, dar te-ai gândit vreodată că există copii care n-au ajuns niciodată în tabără? Adică există, clar există, dar ți-ai pus vreodată problema asta? Cei de la Fundația Noi Orizonturi nu doar că s-au gândit la ei, ci chiar i-au luat într-o mini-tabără organizată într-o sală de sport a unui liceu din București. Copii de la 7 până la 18 ani, din centre de plasament sau din apartamente sociale, au tras o mamă de joacă de-au simțit gustul taberei chiar și așa, într-o sală cu ecou.

DSC_0295

Auzeai chiote și râsete din toate cele 4 categorii de vârstă, în timp ce facilitatorii repetau reguli, făceau echipe de „căpșunele” și „banane”, transpirau cot la cot cu copiii de atâta joacă, făceau trucuri ca să le atragă atenția și mai și convocau din când în când câte o ședință în momentele în care apăreau discuții.  „Ok, întâi ne reamintim că este doar un joc. Acum hai să vedem ce s-a întâmplat și cine e supărat pe cine”, spune Alex în timp ce stă așezat turcește, cu toți copiii din grupa 15 – 18 ani pe lângă el.

DSC_0287

Totul se discută, căci de fapt rolul taberei VIAȚA, cea din care copiii au primit astăzi o mostră, este de educație prin experiență și prin aventură. Cu ajutorul jocurilor care mai de care, fie că vorbim despre „Stepping stones”, „Salcia în vânt” sau „Gardul electric”, cei mici și cei puțin mai mari învață lucrul în echipă, comunicarea, negocierea, rezolvarea conflictelor, luarea deciziilor, gândirea critică sau chiar planificarea timpului și a resurselor.

Nu crezi că prin joc poți să înveți atât de multe? Te invit atunci să faci exercițiul „Căzătură de încredere cu un partener”. Nu-i mare filosofie. Îți încolăcești mâinile în față, te ții țapăn și te lași pe spate în brațele celuilalt. O să vezi tu atunci cum ți-o ia inima la galop și cum îți vine să pui un picior în spate doar așa, să fie. Să-mi zici tu mie că n-o să înveți atunci să ai încredere în ceilalți.

DSC_0318

În tabăra VIAȚA de la Straja copiii fac cursuri de frânghii la înălțime, escaladă, drumeții, orientare cu busola, proiecte de serviciu în folosul comunității, ateliere de creație și petreceri. Și ca să vezi că tabară asta chiar e cu moț, copiii primesc un jurnal cu jocuri și povești  pe care să-l completeze seara, când reușesc să-și tragă sufletul. Păi cu așa program orice copil, începând cu mine, sigur ar adora tabăra! Sunt pe mâini bune, să n-ai nicio grijă! Toți facilitatorii au cursuri făcute, unii au venit chiar din America sau din Belarus, iar tabară are 15 ani.

Vorbește lumea că o să mă duc și eu în tabăra asta la vară. Să vezi atunci distracție pe capul meu! O să fie de parcă aș trăi într-un mic Parc Aventura timp de 5 zile.

DSC_0323

DSC_0328