85 de profesioniști au muncit 8 ore peste program pentru 15 ONG-uri

85 de profesioniști au muncit 8 ore peste program pentru 15 ONG-uri


 

Sala Library de la Mater zumzăie de ideile a 13 echipe de câte șase, opt, zece persoane. Dincolo, în Multifunctional Room, alte două echipe vorbesc tare, caută soluții. E 8 hours overtime for a good cause, adică „8 ore peste program pentru o cauză bună”, eveniment care a avut, pe 9 martie 2018, a cincea ediție în România. 85 de voluntari specializați în branding, marketing, comunicare, design, copywriting, PR sau social media și-au dedicat noaptea de vineri, după ce au ieșit de la joburi, rezolvării problemelor a 15 ONG-uri.

Fundația Comunitară București și un grup de voluntari au lucrat mult înainte pentru ca după această noapte toată lumea să plece mulțumită: ONG-urile cu idei și soluții, iar voluntarii cu satisfacția că au pus umărul la ceva ce chiar contează.

ONG-urile care participa la 8 hours overtime sunt alese după un criteriu clar: să aibă niște probleme care să se poată rezolva în opt ore. Anul acesta, nevoile ONG-urilor au inclus strategii de comunicare, campanii de conștientizare, identitate vizuală, mape de prezentare, grafică, logo, plan de promovare, idei pentru campanie de crowdfunding.

Apoi, Fundația Comunitară București anunță că are nevoie de voluntari care să se potrivească acestor nevoi și face recrutări în funcție de ce răspund doritorii în formular. Un voluntar din echipa de organizare creează o structură pentru fiecare echipă. Un proiect poate să aibă nevoie de trei graficieni, pe când alta, de niciunul. Dar să fie de folos prezența unei persoane dintr-o companie care finanțează, de obicei, proiectele ONG-urilor, astfel încât să spună dacă ideea lor ar putea primi bani sau nu. În fiecare echipă există și reprezentanți ai ONG-urilor participante. În noaptea de 9 martie au fost 40 și toți au făcut voluntariat.

După stabilirea structurii echipelor, oamenii de la Fundația Comunitară București petrec cam șase-opt ore pentru a distribui voluntarii în echipe, astfel încât aceștia să se potrivească și să se completeze. Anul ăsta s-au înscris 164 de voluntari și au fost aleși numai 85.

„Pentru noi e foarte important să nu aibă timpi morți, să nu se frustreze că nu lucrează și să se potrivească foarte mult cu brief-urile”, mi-a explicat Simona Petrică de la Fundația Comunitară.

După ce sunt create echipele, o persoană devine project manager în echipa lui. Rolul său este să își țină colegii concentrați asupra obiectivului final și să îi ghideze într-acolo. Înainte de noaptea cu pricina, project managerul se întâlnește cu câțiva reprezentanți ai ONG-ului pentru a face brief-ul (obiectivul final) cât mai ușor de înțeles, astfel încât să nu piardă timp cu explicații atunci când vor fi pe ceas.

Pe 9 martie, la ora 19, 125 de persoane începeau un alt program de muncă, după ce abia ieșiseră de la joburi. Unii îmbrăcați office, aplecați deasupra laptopurilor sau foilor, prinși în vreo discuție aprinsă cu colegul de masă, rămași gânditori cu un pahar de apă în mână sau cu fruntea în palmă, oamenii ăștia nu au dat semne de oboseală decât, poate, spre dimineață.

85 de profesioniști au muncit 8 ore peste program pentru 15 ONG-uri

ONG-urile prezente la 8 hours overtime

Asociația Română pentru Arsuri

Oferă suport și susținere pacienților cu această patologie. Echipa asociației se implică activ în evoluția modalităților de tratament, luptă pentru apărarea drepturile pacienților, a standardelor spitalelor și a personalului medical.

Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR)

Vrea să dezvolte mobilitatea urbană din România și a lucrat la draftul Normativului privind proiectarea, utilizarea și mentenanța infrastructurii pentru biciclete. Documentul este acum în dezbatere publică. Se implică și în modificarea standardului de marcaje rutiere pentru a crește siguranța bicicliștilor și în realizarea unui plan de mobilitate urban-durabilă, București-Ilfov, tot pentru biciclete.

Sense Internaţional România

Lucrează cu persoanele cu surdocecitate, familiile acestora, personalul de îngrijire şi specialişti, pentru a avea certitudinea că toţi au acces la consiliere, oportunităţi şi susținere.

Fundația Motivation România

Dezvoltă proiecte pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități și le încurajează să fie active social, educațional și profesional.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative

Reprezintă drepturile persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative din România.  Oferă acces la informații, educă părțile interesate cu privire la nevoile pacienților și facilitează accesul la tratamente și terapii de înaltă calitate.

Asociația Educație Tradiții și Comunitate

Susține educația și dezvoltarea abilităților de viață a copiilor și tinerilor din centre de plasament și din medii sociale afectate se sărăcie. În prezent, lucrează cu peste 60 de copii din București.

Carusel

Susține îmbunătățirea calității vieții persoanelor consumatoare de droguri și alcool, celor care practică sexul comercial sau care au parteneri sexuali multipli, persoanelor care trăiesc pe stradă sau care provin din medii dezavantajate și a tuturor celor care sunt la risc de îmbolnăvire, marginalizare și excluziune socială.

Asociația S.T.U.P.

Promovează educația ecologică, mobilitatea urbană și alimentația sănătoasă. Proiectele lor pun accent pe utilizarea eficientă a resurselor și a responsabilității sociale pe care o avem toți în comunitatea în care trăim.

Asociația Cartier Aviației

Dezvoltă și coordonează proiecte civice, de mediu, educaționale și culturale în cartierul Aviației. În 2017, echipa lor a montat primul acoperiș verde pe un bloc de locuințe colective.

Learnity

Este prima comunitate de învățare pentru liceenii din București care își doresc să învețe lucrurile care îi pasionează cu adevărat. Cel mai important lucru pentru ei este să ofere adolescenților un mediu de învățare în care să își dezvolte o identitate autonomă și coerentă, astfel încât să construiască viața pe care și-o doresc.

Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE

Promovează, de 15 ani, drepturile femeilor și egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. Le oferă oportunități de dezvoltare, le recunoaște capacitățile și contribuțiile, le susține în domenii precum muncă, educație, cultură și sănătate.

Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu

Este un grup de vecini care s-a mobilizat în primăvara anului 2016 pentru a crește calitatea de locuire în zona adiacentă Grădinii Cișmigiu. Vor să atragă fonduri pentru a organiza activități de grădinărit, ateliere creative pentru copii etc și să își asume rolul de reprezentant al comunității în relația cu administrația publică, pentru a pune presiune acolo unde soluțiile sunt în așteptare, pentru problemele pe care le semnalează locuitorii.

Parcul Natural Văcărești

Este o poveste de succes a naturii care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară. Ecosistemul Văcărești este unul viabil, prezentând toate elementele lanțului trofic. Campania pentru înființarea Parcului Natural Văcărești a fost inițiată de un grup de organizații neguvernamentale ai căror membrii s-au grupat în Asociația Parcul Natural Văcărești, înființată în anul 2014.

La firul ierbii

Este locul pentru întâlniri, dezbateri publice și inițiative civice pentru probleme ale orașului.

Asociaţia Wilderness Research and Conservation

Vrea să crească gradul de conservare al animalelor protejate de lege prin acțiuni directe de salvare, tratament și recolare. O parte din activitățile lor pun accent și pe educație. Oferă soluții administrative pentru instituțiile din domeniu și încearcă să modifice practicile de gestionare și conservare atât în București, cât și la nivel național.

Comments are closed.