Tăceri și oameni care nu vorbesc - Oana Racheleanu

Tăceri și oameni care nu vorbesc

By marți, aprilie 9, 2013 3 , Permalink

 

Nu știu să gestionez relațiile cu oamenii care nu vorbesc. Mă străduiesc să interpretez tăceri, să surprind priviri, să aud orice oftat sau chițăit. Citesc ce spun mâinile, și ochii și spatele, dar naiba știe dacă citesc bine.

Uneori, am mai multe variante. Ochii dați peste cap înseamnă că am greșit, că omul ăla îmi arată că îmi e superior, că nu mai are răbdare etc. etc. Variantele astea mă amețesc, iar alegerea uneia dintre ele mă obosește cumplit.

Când mă privești cu ochii ăștia goi (te asigur eu că-s goi), ce-ar trebui să înțeleg? Nu te uiți prin minte, că te-am văzut clipind. Mă înjuri? Urzești un plan? Te gândești peste mări și oceane?

Dar zâmbetul? Doamne, ce e cu zâmbetul? Da, e drăguț așa, în general, dar nu acum! Am întrebat, răspunde. În cuvinte, de preferat. Deschide gura și rostește. Te rog, nu-mi zâmbi când eu aștept un răspuns important.

Am în mână o carte. „Emoții date pe față” îi spune și ne învață „cum să citim sentimentele de pe chipul uman”. Ai idee în câte zeci de mii de feluri poate fi interpretat un zâmbet? Eu trebuie să citesc ditamai cartea, de aproape 400 de pagini, ca să înțeleg ce îmi transmiți tu prin zâmbetul ăla? Nu mai bine faci un efort și deschizi gura?

Tăcerile sunt infinit mai complicate decât cuvintele. Îmi plac emoțiile (bune sau rele) rostite. Îmi place un discurs care începe cu „Nu știu cum să formulez” pentru că, totuși, vor urma niște cuvinte.

Ah, stai. Poate că tăcerea asta care mă scoate din minți va da naștere unei maxime filosofice. A, nu? Nu ești filosof? Atunci vorbește, că nici eu nu sunt mentalist.

3 Comments
 • Theodora
  aprilie 20, 2013

  Era o vreme când tăcerea cuiva faţă de o întrebare a mea, reuşea să mă inhibe!
  Dar nu şi acum! Habar n-am ce s-a întâmplat cu mine. Poate că am „crescut„şi am realizat că nu toţi care-şi dau aere de superioritate, chiar sunt superiori.
  Acum, dacă am întrebat ceva şi interlocutorul, deşi e la juma` de metru de mine, deci n-avea cum sa rateze întrebarea, tace, îl anunţ cu ton hotărât (nu ridicat!) că am pus o întrebare şi pretind răspuns, neapărat!

 • deargreen
  aprilie 22, 2013

  Ai dreptate, uneori cei care tac vor să îți transmită foarte clar că îți sunt superiori. Dar te întreb, nu obosești după ce spui cu hotărâre de zeci de ori, în diferite situații, dar aceleiași persoane, că aștepți un răspuns?

 • Theodora
  aprilie 22, 2013

  Ohohohoho 😆 Să n-ai nici un dubiu, o spun într-un fel care nu poate fi ignorat!
  Şi oricum dacă ai în jur persoane cărora trebuie să le tot aminteşti – chiar de 10 ori! – că i-ai intrebat ceva, atunci nu-i mai întreba nimic şi lasă-i în plata Domnului.