Selectează o Pagină

Cei de la Fundația Noi Orizonturi m-au provocat să scriu despre experiența de voluntariat pe care mi-o amintesc cu cel mai mare drag. Probabil e deja clar pentru toată lumea că, pentru mine, Zig Zag prin România este în fruntea clasamentului. Cum am scris deja o postare foaaarte lungă despre proiectul Zig Zag prin România și despre cele două săptămâni pe care le-am petrecut alături de ei, acum o să pun pe foaie concret ce obiceiuri am văzut la ei și pe care le pun în aplicare sau mi-ar plăcea să fac asta.

Pe scurt, Zig Zag prin România înseamnă 10 tineri care au plecat într-o călătorie de 5 ani prin țara noastră, cu scopul de a promova oamenii faini și locurile deosebite.

În primul rând, dacă ai o activitate faină, care îți place, ca să ajungă obicei trebuie să o practici cu regularitate. Din DEX: OBICÉI, obiceiuri, s. n. 1. Deprindere individuală câștigată prin repetarea frecventă și îndelungată a aceleiași acțiuni. Da, poate e un truism ce zic aici, dar eu îi admir pe oamenii care sunt constanți în a face ceva pentru că nu e ușor să te ții de o activitate indiferent câte ore ai dormit, cât chef ai sau câte alte zeci de lucruri ai de rezolvat. Ce obiceiuri faine au oamenii din Zig Zag? Îți dau numai câteva exemple: Cristi se trezește la ora 5 dimineața ca să danseze bachata, Florin face exerciții de dicție cu voce tare și face sport indiferent cât spațiu are la dispoziție pentru cei aproape doi metri înălțime ai săi, iar Laura se trezește cu noaptea în cap ca să alerge.

Un alt obicei fain pe care l-am văzut cel puțin la cei cu care am stat în casă (4 dintre ei) este că studiază continuu. O fac asumat și constant, după program. Înainte să înceapă activitatea pentru Zig Zag, fiecare are două ore în care studiază ceva în domeniul lui. Adică da, clar, învățatul nu se termină după ce îți iei și diploma de master sau de doctorat. Însă a fost lecție pentru mine să văd că învățatul ca să ajungi din ce în ce mai bun nu se face pe apucate, când îți mai aduci tu aminte că vrei să citești despre nu știu ce ramură sau noțiune din domeniul tău. Se face exact cum am spus, după program. Asta am văzut în special la Radu, cu care am făcut echipă în departamentul de conținut. „Oana, eu astăzi o să mai citesc câte ceva despre interviu. Tu despre ce o să înveți?”, zicea el la primele ore. Așa m-am apucat de învățat despre scrierea creativă și am descoperit noțiuni noi pe care vreau să le studiez.

Despre ce mai studiază ei, pe lângă domeniile lor de activitate? Despre antreprenoriat. Eu aveam o credință limitativă cum că „e nașpa, frate, să faci afaceri”. Mă lua o ușoară greață și simțeam o puternică repulsie când auzeam orice cuvânt din seria afacere, afacerist, antreprenoriat, business. Prima care a făcut o schimbare în căpușorul meu a fost Lina Toma: „Băi Onuța, gândește-te la cuvânt: A FACE re. Vezi, afacerea e de fapt a face”. Apoi, când i-am văzut pe oamenii ăștia din Zig Zag cât de interesați sunt de antreprenoriat și cu cât patos discută despre asta, am decis să nu mai fiu atât de reticentă și măcar să ascult. Grație lor mi s-a schimbat total viziunea despre antreprenoriat. Atât de mult încât am citit pe nerăsuflate un supliment scos de DOR despre antreprenoriatul creativ și au început să mi se miște rotițele în sensul ăsta.

Mi-a plăcut că își respectă timpul pentru ei. Când ești freelancer sau antreprenor nu muncești de la 9 la 18 și cazi foarte ușor în plasa lucrului fără program. Așa ajungi să uiți de tine, de casă, de masă, chiar și de prieteni. Cristi, după cum spuneam, se trezește la 5 dimineața ca să aibă timpul lui și, printre altele, dansează bachata, căci asta îl pasionează. Lui Radu îi place să imite voci sau să recite și de curând a început să se înregistreze când face asta, iar eu n-am văzut om mai pasionat de marketing ca Adelina (i se aprind scântei în priviri numai cât zice „marketing”. Just like that!). Unii fac yoga, alții aleargă sau citesc. Nah, fiecare cu pasiunile lui. Dar și le respectă.

 

Proiecte de voluntariat de la Fundația Noi Orizonturi

Voluntariatul chiar te ajută să crești frumos, să te cunoști mai bine și ai de-a face cu oameni faini. Asta cred și cei de la Fundația Noi Orizonturi, care au înființat 130 de cluburi IMPACT în toată țara, în care se implică aproape 3.000 de elevi și aproximativ 400 de profesori voluntari. Anual, au loc peste 200 de proiecte IMPACT, care mai de care mai importante și mai interesante. Dau numai câteva exemple, pe care oricum mi-a fost greu să le aleg, căci copiii ăștia sunt minunați:

– Impacţii de la Colegiul Economic „Iulian Pop” din Cluj-Napoca au aflat că lipsa educaţiei în ce priveşte un stil de viaţă sănătos este una dintre marile problemele ce duce la creşterea numărului de copii supraponderali, așa că au organizat „EcoSweets Festival”. Au pregătit produse bio – salate şi dulciuri – pe care le-au oferit apoi colegilor şi profesorilor, în urma unor donaţii, iar cu banii strânşi din vânzarea bucatelor sănătoase au putut cumpăra cadouri pentru  copiii cu nevoi speciale de învăţare.

– Pentru mămici care au nevoie de ajutor material sau bebeluşi care au nevoie de condiţii mai bune în care să se nască, elevii voluntari în Clubul de iniţiativă comunitară IMPACT „Pride of Petroşani” au creat un festival caritabil care a ajuns deja la cea de-a V-a ediţie.

– Un zid gri despărţea Corpul A de Corpul B al Colegiului Tehnic “Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamţ. „Ăia din corpu’ B” erau văzuţi altfel de ceilalţi şi invers. Încet-încet, prejudecăţile şi conflictele au devenit tot mai des întâlnite între pereţii colegiului cu 1500 de elevi. Atunci, membrii Clubului IMPACT de aici şi-au spus că trebuie schimbe lucrurile. Zidul gri nu trebuia să fie o barieră între cele două corpuri ale colegiului, ci un simbol al diversităţii şi al unităţii. Au început cu un concurs de desene. Desenul câştigător a fost şi ideea pe care s-au bazat când au transformat zidul gri într-unul plin de culoare.

Înainte: 

dincolo-de-zidul-prejudecatilor1

După:

dincolo-de-zidul-prejudecatilor3

Mai citește aici despre „Poveştile care nu se văd… se ascultă”, „Violenţa te face urât!”, „Vocea tânără a Severinului” sau multe alte proiecte foarte faine. Acestea sunt sprijinite financiar parțial de Fundaţia Noi Orizonturi, în cadrul proiectului „Conectează-te la comunitate!” – Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.