Selectează o Pagină

M-a invitat Bianca Ceică la un eveniment, că cică „O să fie mișto, hai cu mine”. Citesc titlul. „Repetiție cu public”. Ok, probabil vor fi câțiva actori care vor repeta o piesă de teatru și noi trebuie să îi admirăm în timp ce se bâlbâie sau încearcă să își amintească replici. Mbine, de ce nu?

De fapt, „Repetiție cu public” combină teatrul interactiv cu puzzle-urile de tip escape room. Te așezi la masă cu încă 4 prieteni, intră actorii în scenă, încep un fel de piesă de teatru, dispar toți într-o cameră alăturată de unde se aude, chipurile, o împușcătură. A avut loc o crimă.

Ei bine, ăsta e momentul în care îți lași berea, te ridici de la masă și devii, din spectator, detectiv. Cauți indicii prin toate încăperile, inclusiv la baie, vorbești cu actorii (trebuie să îți intri foarte bine în rol), iei notițe, faci poze și te consulți cu ceilalți membri ai echipei tale. Scopul? Să găsiți criminalul.
20151122_222456

De ce spun că e mai tare decât un escape room? Pentru că interacționezi cu mai mulți oameni (uneori chiar și cu cei din echipele adverse, de genul „Stai să văd și eu ce e acolo, că am deschis cufărul, dar am uitat ce scria”), actorii creează o atmosferă foarte relaxată căci ei în timpul ăsta cântă, discută, se bagă în seamă cu participanții și pentru că ai mai mult spațiu de mișcare (nu ești blocat într-o singură cameră).

„Repetiție cu public” este primul mystery game din România, iar spectacolul se numește „Amor în Ferentari”. În el joacă 12 actori profesioniști: Paula Rotar, Anca Dinicu, Valeria Stoian, Teodora Păcurar, Laura Dinu, Adi Gheo, Vlad Ianus, Daniel Nuță, Șerban Chițu, Vlad Jinga, Iulian Burciu și Andrei Hancu. Îi mai poți vedea în distribuțiile spectacolelor de la Teatrul Elisabeta, Teatrul Național București, Teatrul Mic și alte scene ale teatrelor independente.
repetitie

Cum mi-a plăcut la nebunie (dovadă că după jumătate de oră după ce am plecat de acolo încă mai legam indicii între ele și mai aveam mega-revelații), l-am luat la întrebări pe cel care a pus bazele acestui proiect, Paul Cioc.

„Ideea a venit brusc, dintr-o discuție și ceva timp liber. Pentru că am fost în diferite escape room-uri și mi-a plăcut experiența, mă uit cu jind la maze-urile americane de Halloween și îmi place teatrul, m-am tot gândit cum ar arăta o combinație dintre teatru, improvizație, puzzle-uri și ghicitori. De aici lucrurile au mers firesc, am început cu crima, apoi cu motivul, vinovatul, martorii și așa s-a format întreaga poveste. Scenariul a venit și el în mod natural, căutând un pretext pentru această crimă. Așa s-a născut Repetiție cu public. De la un document Word pe laptop a devenit un perete plin de post it-uri cu indicii, bârfe, ghicitori și apoi un plan concret când Bogdan Amarfi a zis că intră în proiect și a devenit producătorul acestui experiment unic în România”, mi-a spus cel care este de fapt director creativ într-o agenție de publicitate.

Piesa se joacă (sau o joci) la Studio, iar biletul este 55 de lei. Paul mi-a șoptit că pe 20 decembrie s-ar putea să mai pună de o tură de distracție și dacă n-aș fi ghicit cine-i criminalul, m-aș mai fi dus o dată.

O să mai aștept însă vreo trei, patru luni, când se pare că va fi un nou spectacol, cu o temă nouă și alte mistere de dezlegat. N-o să ratez așa ceva, clar! Păi unde ai mai văzut tu să fii consumator (de bere sau altceva), spectator, detectiv și actor, toate într-o singură oră?